28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabının tarihi nedir ne işe yarar

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Derin dondurucu; buhar sıkıştırma metoduyla çalışan, besinlerin serin tutularak büyük süre korunmasını temin ettiren soğutma cihazıdır.

Dondurtmanın amacı kapatılmış 1 yerde, ortam ısısının aşağısında ısılar kazanmak ve bu düşük sıcaklığı devamlı olaraktan saklamaktır. Lakin sıcaklık sıcaktan soğuğa otomatik olarak akarken, tersine akış yalnız başına olmaz. iki sistem aralarındaki dengeyi dağıtabilmek için güç zaruridir. Devrimizde bu maslahat soğutucu makineler bakımından yapılır. Derin dondurucular işleyiş prensiplerine ve çaba harcadıkları ısı aralığına göre tasnif edilirler. Soğutucu makineler ise soğutucu mekanizmaların evlerde yararlanılan tipidir.



Evde istifade edilmek maksadıyla 1913 senesinde Chicago'da ifa edildi.Domelre marka bu derin dondurucu,elektrikle çalışıyordu.Ahşap gövdesinin üstünde kompresör tipi 1 soğutucu vardı.Hane türü birinci derin dondurucu,1913 yılında ABD'nin Chicago şehrinde meydana getirildi.Gövdesi tahtadan meydana getirilen bu soğutucunun (buzdolabının) soğutucu aleti,dolabın tavanına oturtulmuştu ve neredeyse yarısı kadardı.

Bir cismin yada çevrenin sıcaklığını onuda kapsayan hacim ısısının aşağısına düşürmek ve orada himaye etmek üzere sıcaklığın elde edilmesi usulüne "Soğutma" denir. .... En kolay ve evvelki soğutma yöntemi, serin bölgelerde tabiatın var ettiği buzları koruyup bunları sıcak veya sıcaklığı alınmak arzu edilen mevkilere koyarak serinlemenin sağlanmasıdır.Kışın meydana gelen kar ve buzu muhafaza ederek sıcak vakitlerde bunu serinletme için istifade edilme yönteminin M.Ö. 1000 senelerinde kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bu uygulamanın, günümüzde bile vatanımızın birtakım alanlarında yürürlükte olan 1 dondurma biçimi var olduğu rastlanmaktadır. Başka yandan, evvelki mısırlılardan beri akşamları açık semayı görecek şekilde koyulan suyun serinletebileceği bilinmektedir. Bu serinletme biçimi, akşam karanlıktaki sıcaklığın mutlak 0 (-273) derece seviyesinde var olmasından ve ışıma (radyasyon) yöntemi ile sıcaklığın gökyüzüne yayılmasından meydana çıkmaktadır.

Ticari niyet ile birinci çok büyük buz satışı, 1806 senesinde Frederic Tudor yoluyla} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk 1 buz kütlesini Favorite adlı boyutla Antil Adaları' na götürmüştür. Daha sonraları “Buz Kralı” ismi ile tanınmakta olan Tudor, birinci macerasından 3500 $ para yitirmesine karşın bu masrafın saklama imkanlarının bulunmayışından cereyan ettiğini, aslında ise buz işinde büyük karlar olduğunu görebilmiş ve buz buz ticaretine devam ederek 1850 yıllarında yılda 150.000 ton'a varan 1 buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı ülkeler içinde Antiller, İran, Hindistan, Güney Usa ülkeleri yer alıyor ve teknelerinin misafir olduğu limanlarının adeti 53 'ü buluyordu. Tabiatın bahşettiği buz ile serinletme tarzından 1800' lü senelerin sonuna kadar geniş miktarda faydalanılmıştır.

Buz ile elde edilen dondurma yönteminin, gerek zaman ve gerekse ait olduğu konum konusundan çoğu defa pratik ve ucuz bir soğutma karşılayamıyacağı muhakkaktır. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla soğutma temin edilmesi tercih edilir ki serinletme yöntemleri bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik serinletme ile alakadar bilinen birinci tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Long' a aittir. 1834 senesinde da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu bir aletin patentini elde etmiştir. Bu alet, bir emme basma tulumbaya eş. 1 tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) ilk kez, ticari amaç ile çalışmakta olan bir serinletme makinası meydana getirmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” konularının babası olarak tarihe geçmiştir.

Uygulama sahasında ilk kere 1860 yılında Dr. James Harrison (Avusturalya) üretim süreçi anında birayı dondurtmak (soğutmak) maksadıyla mekanik soğutmayı başarıyla istifade etmiştir. Sistemde buzdolabı akışkan olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür sıcaklığı ile işçi ilk Absorbsiyonlu dondurma aletini ilerletmiştir. Mekanik soğutma aracılığıyla buz üretiminin ticari bölgeye girmesi ise 1800' lü senelerin sonunda olmuştur.

Klima olaraktan çok büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olaraktan çalışmakta olan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Company bakımından imal edilmeye başlandı ve ilk sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları içinde yekunen 200 vitrinli dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışan otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında abd'da satışa çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder