28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabının tarihi

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Soğutucu; buhar sıkıştırma tekniğiyle hizmet veren, yiyeceklerin serin tutularak yüksek süre korunmasını elde ettiren soğutma makinesidir.

Serinletmenin (soğutmanın) gayesi kapalı 1 ortamda, etraf (çevre) ısısının aşağısında sıcaklıklar kazanmak ve bu düşük sıcaklığı daima olaraktan muhafaza etmektir. Lakin ısı sıcaktan serine otomatikmen akarken, aksine akım kendi kendine olmaz. İki düzen aralarındaki balansı dağıtabilmek için enerji lazımdır. Bulunduğumuz çağda bu mesele derin dondurucular tarafından ortaya konulur. Soğutucular çalışma prensiplerine ve işledikleri (çalıştıkları) ısı aralığına nazaran sınıflandırılırlar. Soğutucu makineler ise soğutucu mekanizmaların hanelerde yararlanılan örneğidir.



Hanede istifade edilmek maksadıyla 1913 senesinde Chicago'da yapıldı.Domelre marka bu derin dondurucu,elektrikle işliyordu.Ahşap gövdesinin üzerinde kompresör cinsi bir soğutucu vardı.Konut tipi birinci buzdolabı,1913 yılında Amerika devletinin Chicago kentinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) yapılan bu buzdolabının soğutucu cihazı,dolabın tavanına yerleştirilmişti ve yaklaşık olarak yarısı kadardı.

1 maddenin yada ortamın sıcaklığını onu kuşatan hacim sıcaklığının aşağısına düşürmek ve o konuda muhafaza etmek üzere ısının elde edilmesi yöntemine "Soğutma" denir. .... En olağan ve önceki soğutma biçimi, donuk (soğuk) bölgelerde tabiatın oluşturduğu buzları koruyup bunları sıcak veya ısısı alınmak arzu edilen mekanlara yerleştirerek serinlemenin sağlanmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu saklayarak sıcak vakitlerde bunu serinletme için faydalanma metodunun Milattan önce bin yıllarında kullanılmakta var olduğu bilinmektedir. Bu uygulamanın, günümüzde bile yurdumuzun bazı bölgelerinde geçerli 1 dondurma yöntemi var olduğu görülmektedir. Diğer yandan, evvelki mısırlılardan bu yana geceleyin açık olan semayı görecek şekilde yerleştirilen akarsuyun soğutulabileceği bilinmektedir. Bu dondurma tarzı, akşam karanlığındaki sıcaklığın mutlak sıfır (-273) derece ölçüsünde bulunmasından ve ışıma (radyasyon) yolu ile ısının gökyüzüne taşınılmasından açığa çıkmaktadır.

Ticari gaye ile birinci çok büyük buz satımı, 1806 yılında Frederic Tudor vasıtasıyla} sağlanmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk 1 buz kitlesini Preferred adlı kayığıyla Antil Adaları' na nakletmiştir. Daha fazla daha sonraları “Buz Kralı” adı ile tanınan Tudor, ilk macerasından 3500 $ para kaybetmesine rağmen bu kayıbın depolama imkanlarının yokluğundan meydana geldiğini, gerçekte ise buz işinde çok büyük karlar olduğunu görmüş ve buz buz ticaretine devam ederek 1850 senelerinde yılda 150.000 ton'a varan bir buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz sattığı vatanlar (ülkeler) arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Usa vatanları (ülkeleri) yer alıyor ve gemilerinin uğradığı limanlarının rakamı 53 'ü buluyordu. Doğanın bahşettiği buz ile serinletme biçiminden 1800' lü senelerin bitimine dek geniş çapta kullanılmıştır.

Buz ile sağlanılan serinletme yönteminin, gerek vakit ve gerekse var olduğu konum yüzünden çoğu sefer elverişli ve ucuz 1 serinletme temin edemeyeceği açıktır. Bunun yerine mekanik araç ve aletlerle soğutma temin edilmesi tercih edilir ki dondurma yöntemleri bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik serinletme ile ilgili bilinmekte olan birinci patent 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Extended' a aittir. 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile işçi pistonlu bir aygıtın tescilini almıştır. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzer. Bir tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) birinci defa, ticari amaç ile çalışmakta olan bir soğutma cihazı ifa etmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” konularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında birinci kere 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım aşaması sırasında birayı serinletmek (soğutmak) maksadıyla mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla istifade etmiştir. Sistemde derin dondurucu akıcı olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile çalışmakta olan ilk Absorbsiyonlu serinletme aygıtını geliştirmiştir. Mekanik dondurma aracılığı ile buz yapımının ticari alana girmesi ise 1800' lü senelerin bitiminde olmuştur.

Klima olarak çok büyük ölçüde birinci uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk bir makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışmakta olan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Company bakımından imal edilmeye başlandı ve ilk sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları arasında toplam 200 yüklük yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışmakta olan otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 senesinde usa'da satıma çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder